Jak se kotví polystyren do zdiva

Jak se kotví polystyren do zdiva


Také se vám někdy stalo, že jste procházeli městem a na protější straně ulice jste si povšimli lešení, za jehož konstrukcí se odehrávala pokládka stavebního polystyrenu? V dnešní době nic neobvyklého, za socialismu jste se s ničím takovým nesetkali, zato nyní je to ve městech či obcích takřka na denním pořádku. Lidé houfně zateplují objekty už jen z toho důvodu, aby ušetřili za vytápění, anebo proto, aby uvnitř domů nebylo v létě nesnesitelné vedro.

stavba domu

Zateplování domovních fasád je sice běžný a obvyklý stavební proces, ale pokud nejste zrovna „od fochu“ a nerozumíte stavebním technologiím, můžete se domnívat, že se polystyren snad jen lepí speciálním lepidlem, a že se pak dodatečně přitlouká do omítky silnými hřeby nebo vruty s hmoždinkami. Teoreticky by to samozřejmě šlo, ale vzhledem k tomu, že na fasádu působí nevybíravé a mnohdy i extrémní povětrnostní vlivy, by takovéto řešení nemělo dlouhého trvání. Musí se na to jít jinak. Jak?

lešení na stavbě

Kotvení polystyrenu https://www.spiralanksys.com/aplikace_drevostavby.html do různého typu zdiva, do stěn i do stropů, se s úspěchem provádí pomocí speciálních injektážních kotev Spiral Anksys. Jsou to duté ocelové válečky spletené ze síťoviny, potažené zinkem. Mohou se zdát poněkud chatrné, ale nenechte se mást, síťovina je pevná a navíc výborně přilne k montážní pěně v předvrtaném otvoru. Tím se naprosto dokonale připevní jakákoli izolační hmota, a dokonce i obkladový fasádní kámen. Injektážní kotvy jsou natolik pevné, že udrží i vysokou hmotnost obkladu.

Životnost injektážních kotev je velmi vysoká, přesahuje několik desítek let, a garantuje po celou tu dobu soudržnost fasády zcela bez problémů. Kotvy lze využít v exteriéru i ve vnitřních prostorách, na polystyren či minerální vatu, můžete s nimi zateplovat stropy, stropní podhledy a šikmé stěny, zkrátka jakékoli stavební činnosti tohoto rozsahu.